Sinds 2016 ben ik via Capgemini Engineering gedetacheerd bij een opdrachtgever in de mobility als Lead Engineer SCADA. Sindsdien houd ik mij onder andere bezig met het project metro Noord/Zuidlijn voor de gemeente Amsterdam.

Voor dit project heeft de opdrachtgever de bediening en besturingssoftware gemaakt voor de centrale bediening en bewaking van alle metrostation gerelateerde installaties.

Denk hierbij onder andere aan het aansturen van ontruimingsinstallaties in geval van een calamiteit op een station en het op afstand kunnen in- en uitschakelen van de spanning op de metrobaan.

Maar ook zorgt de software ervoor dat iedere nacht automatisch installaties als roltrappen, liften en verlichting uitgeschakeld worden om te voorkomen dat deze onnodig aan staan, dit is goed voor de energierekening en het milieu.

 

Als lead engineer ben ik binnen dit project het verbindende element tussen het management, de programmeurs en de opdrachtgever.

Gedurende het project vertaal ik de functionele eisen en wensen van de opdrachtgever in technische oplossingen. Ook zorg ik er voor dat de uiteindelijke gebruiker van onze software (operators) betrokken zijn bij de ontwikkeling van onze software zodat de software gebruiksvriendelijk is en het goed aansluit bij de verwachte werking van de gebruikers.

Richting het management verdedig ik de ontwerpbesluiten, planning en begroting van het SCADA-systeem. Daarnaast stuur ik een groep programmeurs aan bij het ontwerpen en programmeren van de SCADA-software.

Het leuke aan de functie lead engineer vind ik dat je vaak begin tot eind bij een project betrokken bent, van het afstemmen met de opdrachtgever tot het ontwerpen, testen en inbedrijfstellen. Het is leuk om te zien hoe na veel inspanning het eindproduct in bedrijf word gesteld en hoe tevreden de opdrachtgever met de software is.